středa 25. ledna 2017

Dej si pauzu s fimem Samba!

zdroj
Ahoj všichni! Taky máte rádi filmy, u kterých do poslední chvilky nevíte, jak skončí? Bezva, tak to pokračujte dál ve čtení . Odpočinku není nikdy dost, tak si ho dopřejte :) Dneska bych se s Váma chtěla podělit o tip na film, který jsem viděla minulý týden a vážně se mi líbil. Není to to klasický americký film, které je už dopředu jasná zápletka a happy end. Myslím, že tipů na filmy není nikdy dost, zvlášť, když je takové mrazivé počasí.



Žánr: komedie/drama
Kolik si vyhradit času: 2 hodinky
Z jakého roku: 2014

Film Samba je komedie/drama, ale osobně bych ho spíše přirovnala ke dramatu, však uvidíme sami. Tento francouzský film se odehrává v Paříži, kde se poprvé setká hlavní hrdina Samba, který žije ve Francii ilegálně a čeká na povolení k trvalému pobytu s Alicí v neziskové organizaci pro uprchlíky, které řeší podobně komplikované situace. Alice ale sociální pracovnicí vždy nebyla. Jako manažerka prodělala burn out syndrom, kvůli nepřetržité práce, permanentnímu vytížení a nedostatku odpočinku. (Do školy jsme měli zpracovat protokol do angličtiny o burn out syndromu, tak se mi film hezky hodil)  Přes varování kolegyně, ať si drží od klientů odstup vzniká mezi ní a Sambou křehké a krásné pouto. Tohle se mi líbí na filmu asi nejvíc, ten proces, jak si k sobě hledají cestu. 

V kostce jde v průběhu filmu jak o život Sambu, jako imigranta, který si různými způsoby hledá práci a doufá, že ho nechytne policie, stejně jako dalších x dalších, tak o život Alice, která se postupně dostává z se svého špatného stavu, kdy brala tunu prášků, aby nějak fungovala. Aby to nebylo tak jednoduchý, tak Sambův strýc, u kterého žije mu vztah s Alicí moc nepřeje s myšlenkou, že ho stejně odkopne, až bude psychicky v pořádku. To ho samozřejmě moc nepodpoří. Vyskytnou se další problémy a Samba se strýcem se musí kvůli bezpečí odstěhovat zpět do rodného Senegalu. Ale jak to bude s  ním a Alicí?  Budou se navštěvovat, nebo to byla jenom krátká etapa? Anebo to bude vše úplně jinak? To se dozvíte, když se na film kouknete. Stojí za to!

zdroj

Ta chemie mezi nimi mě dostává :) Z


A co nakonec? Doporučuju se vybavit kapesníčky :) Tento film patří mezi ty lepší, co jsem viděla, tak rozhodně koukněte! Během filmu jsem si uvědomila, že filmový Samba je jeden z mála černochů, kteří se mi líbí. Z obrázků to nejde tak moc vidět, ale je neskutečně roztomilý :D Navíc mi přijde super, jak jsou propojené dvě velké problematiky současnosti, jako je syndrom vyhoření a imigrace.




Zajímalo by mě, jestli podobný typ článků máte rádi a měla bych je zařazovat častěji, nebo je spíše přeskakujete, dejte vědět do komentářů. To je pro dnešek všechno, přeju příjemný pokoukání a odpočinku :)

7 komentářů:

  1. I když jsem na "filmové" škole, tak jsem ve filmech úplně mimo :D Jsem ráda za každý tip, na který na stránkách narazím.. Tenhle si zařadím do svého seznamu !:)

    OdpovědětVymazat
  2. Já většinou tyhle články přeskakuji, protože mi na filmy nějak nezbývá čas, ale tenhle mě docela zaujal a může být fajn. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  3. Skvelý tip na film! Niekedy je dobré spraviť a dať si prestávku :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně :) Člověk je pak šťastnější a dělá věci efektivněji :)

      Vymazat
  4. Díky za tip! Určitě si ho dnes večer pustím :)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za tip, tenhle film neznám, tak si ho určitě zařadím na seznam :)

    OdpovědětVymazat