čtvrtek 6. dubna 2017

Kdo je podle Tebe člověk bez domova?

Domov?

Ahoj a přeji Ti hezký den :) Už dlouho mám v konceptech článek s tímto názvem. Nikdy by mně nic takovýho nenapadlo psát, ale díky tomu, že jsem absolvovala 14 dní praxi u lidí bez domova, jsem se rozhodla asi úvahu o tomto sepsat. Cílem tohoto krátkého článku je přiblížit Ti bezdomovectví s jiných úhlů pohledů a podělit se s tebou o moje poznatky. Tak jdeme na to.

 Co si představíte, když se řekne bezdomovectví? Řekla bych, že pravdě podobně většina z nás typického člověka bez domova, s taškami, otrhaným oblečením, zapáchající, opilý, sprostý, nechtíc změnit svoji situaci. Ano, i takové jsem potkala, samozřejmě. Ale pak tu byli tací, u kterých jsem nechápala, co tu dělají - byla jsem na praxi v nízkoprahovém denním centru.

Je to jenom člověk, co nemá domov? Nebo je to člověk, kterému osud nepřál? Nepřiměřeně vysoké nájmy pro seniory? Špatná finanční situace? Absence lásky v rodině? Alkohol? Dluhy? Nemilé dětství a pobyt v ústavu? Volba? Ano to všechno a MNOHEM více hraje roli. 

Lidi bez domova jsou taky často obětmi násilí, než pachateli, jak to někdo má zafixované, ačkoliv trochu mylně. Ale věřím, že každý v médiích slyšel o něčem podobném, jak někdo zbil bezdomovce pro pár korun. Nechápu.  S bezdomovectvím je hodně spojem alkohol. Co myslíte, je to příčina, nebo důsledek? Jasně, může to být obojí. Jen se domnívám, že druhá varianta je asi častější. Alkohol jako náplast, prostředek, aby zapomněli. Na samotu, situaci, myšlenky. Když jsem slyšela příběhy některých, tak jsem si říkala, jestli mám vůbec právo kritizovat, i když všichni víme, že to není to nejlepší řešení.

Jsem ráda, že existují organizace jako, ta, kde jsme byla na praxi. Poradenství, lidský přístup, strava, hygiena. Ale je tu princip zásluhovosti, Nic tu není úplně jen tak, což je dobře. Potřebné věci si zde i mohou odpracovat, pokud chtějí. Proto jsem došla k tomu, že nedám peníze jen tak. Jídlo ano, hladového člověka poznáme všichni lehce.

 Nevím, jestli si postřehl/a, ale finančně si mohou  pomoc prodejem časopisu Nový Prostor. Jak lidé bez domova, ale i kdokoliv jiný, kdo pracovat chce, ale nenašel pracovní uplatnění jinde. Nový Prostor je čtrnácti deník, který se nebojí kontroverzních témat a svým prodejem pomáhá uličníkům pod střechu. (Nový Prostor)
Stojí 50 Kč, polovina jde prodejci, kteří jsou  na určitých místech, s průkazkou. Až někoho s časopisem uvidíte, kupte si ho. Počtete si a přispějete někomu, komu není lhostejný jeho osud :)

Př. Slečna, na kterou si půjčovala její matka, díky dluhům je na ulici. Člověk, který měl zajímavou kariéru, ale chtěl se stát poustevníkem, proto se vzdal všeho. Domácí násilí. Návrat z vězení, návrat s ciziny. Rozvod s manželkou.

Zajímalo by mě, jak si třeba vysvětlujete, že je v ČR cca 12 000 lidí bez domova. Špatná legislativa? Možná. Snad nám brzy schválí zákon o sociálním bydlení :) Pište, pište, jsem zvědavá.

Článek jsem psala intuitivně, pocitově, tak doufám, že se v něm vyznáš a něco si z něho i vezmeš. Člověk bez domova může být kdokoliv. I ty, i já. Všichni. 

Zajímalo by mě, co si o této problematice myslíš Ty. Dej vědět do komentářů, jsem za ně vděčná :)

Bezdomovec mozno je bez domova,
ale neznamena to ze jeho dusa je zla, ona domov ma v cloveku kde prebyva.


10 komentářů:

  1. osobne si myslím, že niekedy nie je na vine ani on sám, no a preto neodsudzujem. Na druhej strane je množstvo ľudí, čo si môžu za to sami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obojí tu je, to je jasné. Je ale dobrý si uvědomit, že nikdy to není černo-bílé :)

      Vymazat
  2. LM: Hm, toto je téma na dlho. U nás si môžu privyrobiť časopisom NotaBene, ale často ich vidno proste kľačať a žobrať na ulici už len preto, že takto si na peniaze prídu rýchlejšie ako predajom časopisu...

    Osobne sa ich snažím nesúdiť, nie každý si za to môže sám a sú taký, ktorý to chcú riešiť, ale vyhrabať sa z absolútneho dna spoločnosti je jednoducho ťažké.
    Alkoholizmus je častým krokom zo zúfalstva, tá odvrátená strana ulice,ktorá dá dotyčnému pár hodín zabudnutia a krutý, často pre okolie značne nepríjemný, návrat do súčasnosti, ktorý prináša ešte väčšiu beznádej a s tým sa spája ďalší alkohol.

    Ja sa nezaoberám tým, či je dotyčný dobrý alebo zlý, ale skôr tým, ako sa snaží. Tá snaha je viditeľná i navonok. Relatívne čisté oblečenie (podľa možností), snaha straniť sa zápachu "ulice", aspoň nejaká úprava zovňajšku. Snaha zarobiť si, uplatniť sa v spoločnosti. To sú veci, ktoré som schopná oceniť aj finančným príspevkom...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Jak píšeš, ze dna se dostává těžko, ale jde to, i když pomalu.

      Vymazat
  3. Ten článek je opravdu výborný, to téma mě hodně zaujalo, protože když procházím kolem nějakého bezdomovce, často se zamýšlím, jestli za to může on sám a nebo se k bezdomovectví dostal nešťastnou náhodou. Ti kteří se povalují pod mostem nebo na nádraží a piji, tak to jsou zbabělci, u nás žije jeden, co se snaží zametat chodníky a přístřešek si postavil v lese a to je podle mě neskutečný!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) No, pro některé jsou to tolikrát tak bezvýchodný situace, že takhle končí. Tím je samozřejmě neomlouvám. Taky si myslím, že jsou tu lidi ,kteří chtějí něco dělat, hledají si práci, není jich úplně málo. Spíš je problém, že je v jejich situaci brzdí kolikrát něco úplně jiného, že si myslíme.

      Vymazat
  4. Tuhle problematiku hodně řešíme i ve škole a já si myslím, že pokud člověk chce, vždycky existují orgány, na které se dá obrátit a společně tuhle situaci vyřešit....Problémem je podle mě to, že většina lidí bez domova právě ani nemá snahu...:)

    http://s-hejvi.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  5. No svým způsobem máš pravdu, ale právě ta legslativa prostě dořešená není, myslím na to bydlení. Řešit se to dá, ale to už je případ od případu, často v tom jsou i jiné problémy. Obrátit se pak mohou na NDC, AD, dluhový centra, ale to je asi tak všechno. Úplně nesouhlasím s tou většinou, ale určitě je tu aspon část, která už nechce/nemá sílu řešit tu situaci.

    OdpovědětVymazat
  6. Hezky napsaný článek. Lidi co prodávají časopis Prostor jsem často potkávala, když jsem jezdila do školy. Bylo mi jich děsně líto. Celý den stáli na jednom místě s tím, že dostanou aspoň to málo.
    A co ty lidi bez domova? Jsou tam tací co si za to můžou sami a těch mi ani líto není. Ale pak to jsou tací lidé, co pomoc potřebují. Jak si psala ty příklady, člověk se může do tohohle dostat opravdu rychle a ani neví jak. A proč je tolik lidí bez domova? Protože se dávají dávky nepřizpůsobivým spoluobčanům, kteří by mohli v klidu pracovat, ale jsou líný. Peníze z dávek by pomohli těm, co přišli o domov najít třeba lepší práci nebo takový ten osobní start.
    Pěkný článek na zamyšlení :)

    OdpovědětVymazat
  7. S bezdomovci jsem nepracovala, ale vzhledem k tomu, že studuji vysokou školu sociální, spousta z učitelů, či dokonce spolůžáků byli mezi bezdomovci a pracovali s nimi, probíráme je, vím něco málo o této problematice.:)
    Myslím si a v podstatě se o tom i učíme, že je to tak půl na půl, jsou takový, kteří prostě nechtějí dělat, jsou líní, když to tak řeknu a chlastají a jsou tací, kteří do toho upadnout právě díky dluhům, rozvodu, vydědění apodobně... a ti právě dost často, jak ty píšeš volí právě alkohol. Sama jsem byla na praxi v zařízení, kam docházela jedna bezdomovkyně a ona byla první případ a naprosto ji to vyhovovalo.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat