sobota 2. září 2017

Narozenoninový (M)míša dort



Ahoj a hezké počtení Ti přeju. Po delší pečící odmlce, nejen na blogu, přináším k inspiraci další recept na vyzkoušení. Tentokrát jsem pekla poprvé v jiném prostředí a to u přítele. To znamenalo odběhnutí pro pečící nezbytnosti v průběhu pečení. Třeba jako když zjistíte, že doma není ruční šlehač a ze šlehání bílku metličkou mi málem upadla ruka. Štěstí, že bydlí v centru. Jinak pokud chcete levné a docela kvalitní (dá se vybrat) pomůcky na pečení, doporučuji Kitos, předtím Action. Najdete ho v každém větším městě, jsou tam fakt fajn dobrý věci do domácnosti.


Vybrání narozeninového dortu pro přítele bylo jednoduché. Miluje míša řezy. A je to Michal.
Asi jsou si souzeni. I já miluju kombinaci tvarohu a čokolády ❥Pro mě to byla premiéra, nikdy jsem předtím Míša řezy nepekla, na to je expert moje mamka, která po ruce nebyla. A tak to bylo celý na mně. Na to, že jsem dortík pekla poprvé, je dobrej. Do příště musím doladit detaily, jako je poleva, to byl trochu boj. Navíc, když jsem čokoládovou polevu dělala s bonbonů z bonbošky, improvizace no.

Počet porcí: 12
Náročnost: střední
Úspěch: docela velký
Doba pečení a na kolik stupňů: 20 minut/180 stupňů korpus

Co je potřeba?

Korpus

4 vejce
1 lžíce oleje
4 lžíce cukru moučka
6 lžic polohrubé mouky
4 lžíce kakaa
prášek do pečiva


Náplň

 500 g tvarohu
250 g másla
podle chuti cukru, já dala asi 2 lžíce

Poleva

50 g másla
čokoláda/čoko bonbony

Jak jsem při pečení postupovala

  • Jako první jsem si předehřála troubu na 180 stupňů. Pak jsem oddělila žloutky od bílků. V jedné misce jsem žloutky vyšlehala společně s cukrem do světle žluté kašičky. Vyšlehala jsem sníh z bílků (potom, co jsem vzdala boj s metličkou a utíkala jsem to Kitosu pro ten ruční). Do žloutkové směsi jsem pak přidala mouku, kakao, prášek do pečiva a olej. Opatrně jsme pak ještě vmíchala sníh z bílků. Nakonec jsem těsto vlila do dortové formy vystlané pečícím papírem a dala jsem korpus na 20 minut péct.

  • Mezitím jsem se vrhla na náplň. Do misky jsem dala tvarohy, zapracovala jsem do nich máslo a nakonec jsem náplň osladila odhadem trochou cukru, ale klidně může být med, sirupy. Jak chcete. Na vychladlý korpus jsem rozprostřela rovnoměrně (snažila jsem se) tvarohovou směs a dala do lednice vychladnout. Někde se píše, že klidně se může dát čokoláda hned, ale mě to tak přišlo lepší.

  • Poté jsem si ve vodní lázni rozpustila máslo a čokoládu (čokoládové bonbony s oříšky, které tam jsou vidět) a pokryla jsem tvaroh čokoládou. Budu upřímná, byl to boj. Na plechu je to asi lehčí, ale na dortovou formu teda nic moc. Minimálně poprvé. Dortík jsem nechala v lednici přes noc odpočívat. Ráno jsem už jen kraje posypala strouhaným kokosem a přidala doprostřed moc cute dortové modré svíčky. Taky Kitos, jedna asi jen za 9,90 Kč.  Ne, není to reklama, ale mohla by být :))




Líbí se ti dnešní recept? A co ty a tvarohové dorty/řezy? Budu ráda, když se podělíš o své dojmy, či tipy na recepty :)

OTÁZKA: Plánuju napsat cestovní článek z naši dovolené - jižní Čechy a Rakousko. Chtěl/a bys spíš foto diary, nebo klasicky s textem a tipy kam jít, kde jíst, co se nám líbilo atd? Budu vděčná za feedback!

14 komentářů:

  1. Mňam:) tak ten bych si dala! Vždy když člověk něco dělá poprvé je to boj, nebo ne vždy, většinou... to se podá:) Já dělám akorát tvarohové koláče, jinak nic a ny ty jsem už recept přidávala.:)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, příště už budu vědět, jak na to :) Tvarohové koláče miluju, to se k tobě ráda kouknu na receptík :)

      Vymazat
  2. Mňam, tuhle kombinaci mám taky moc ráda. Jinak ten cestovní článek bych dala fotky a nějaký text k tomu. A určitě by se hodil i nějaký tip na místo, kde se ti moc líbilo. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, tak ten vypadá opravdu dokonale a chutně! přítel musel mít radost. :) Jsi šikovná. Musím ho zkusit taky, jestli se mi povede aspoň trochu tak hezky, jako tobě. :)

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :)no určitě jo, ono to není těžký :))

      Vymazat
  4. Vypadá skvěle, někdy zkusím, taky pro přítele třeba :D ale to je mlsoun, vybíravej na dortíky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám doma mlsouna, vybíravýho..a dortík obstál :D :)

      Vymazat
  5. tak toto musím vyskúšať :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to vypadá opravdu skvěle. Miluji míša řezy, takže tohle musím upéct. Polevu z bonbonů z bonboniéry jsem taky jednou dělala a dopadlo to lepší než jsem čekala :D
    Určitě bych ten příští článek udělala půl na půl. Ty tipy kde a co a k tomu hodně fotek :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá fakt dobře a určitě i tak chutná :)

    OdpovědětVymazat
  8. Už jsem párkrát domácí Míša řezy ochutnala, ale nikdy jsem je nezkusila vytvořit sama, to bych měla napravit, přítel by to také určitě moc ocenil :D.

    OdpovědětVymazat