pondělí 7. srpna 2017

Po Praze s Moraváky


Ahoj! Dneska bych se s tebou chtěla podělit o náš pár denní výlet do Prahy s přítelem, kterej jsme podnikli okolo půlky července. A tím jsme změnili naši cestovatelskou tradici. Čím? Zaprvé, jsme poslední 2 roky jezdili v polovině července na delší dovolenou, protože tak vycházela přestávka do žní (mám brigádu na poli) a jezdíme na naši oblíbenou jižní Moravu. Letos jsme se asi nemohli domluvit, já chtěla moc k moři, ale jelikož jedu (snad) teď v zimním semestru na Erasmus do Holandska, tak je mi jasné, že budu ráda za každou korunu navíc. Nakonec jsme na poslední chvilku domluvili aspoň pár denní dovču v Praze, hned po bráchových promocích.

Doprava:

Když bylo jistý, že jedeme, jako první jsem šla přes net koupit jízdenky do Regiojetu. RegioJet mám ráda, je pohodlný a mají tam ten nejlepší švestkový koláč s drobenkou. Navíc je super, že koupě a rezervace jízdenek tak snadná, v internetovém bankovnictví je vše vyplněné a stačí jim „jen“ to, že byla platba odeslaná. To znamená, že zaplatit můžete i pár minut předem, což hodně lidí ocení. My jeli teda z Olomouce, ani ne za 200 Kč (kdybych si já ten ISIC prodloužila, měla bych to mnohem levnější, že jo.) Cesta byla super, utekla hodně rychle, servis bezva.

Co se týče dopravy po Praze, výběr je tu velký, my většinou volili chůzi, nachodili jsme docela hodně kilometrů za celou dobu (asi 30 km) ale zase jsme toho dost viděli.

Samozřejmě, že jsme i někdy zejména kvůli úspoře času a větší vzdálenosti míst zvolili i místní dopravní prostředky. Nejčastěji tramvaj, párkrát metro a jednou bus- do zoo Nebudu psát ceny, ono záleží, na jak dlouho jste v Praze a jak chce moc jezdit. Myslím, že ale na Prahu to jízdný není tak hrozný. Co nás ale s přítele osobně hodně zarazilo, že není možné si koupit u řidiče tramvaje lístek (v autobusech to za příplatek jde) v případě, že na zastávce není automat. Ten byl sice na hodně místech, ale u té naší rovna ne. Musím říct, že to byl asi straší kousek, ale i tak. Divné, že? Měli jsme i jednu nehodu. Při cestě tramvají směrem na Malostranskou chtěl řidič auta „inteligentně“ předjet tramvaj, ale nepodařilo se a byl autem pěkně v něm. Řidič si čas neušetřil, naštěstí se nikomu nic nestalo, ale zbrzdil provoz na delší dobu a pěkně naštval řidiče, což chápu. Někteří řidiči asi moc nepřemýšlí.

Je super, že každý lístek v určitých trasách platí jak na tramvaj, tak i bus a metro. Když se dařilo, podařilo se nám v daným čase vystřídat všechny tři dopravní prostředky, tehdy myslím do pražské krásné zoo.

Ubytování:

V Praze je samozřejmě asi stopadesát tisíc možností, kde se ubytovat. Naše první volba byl pěkný penzionek s wellness, který jsme našli na hyperslevach.cz (odkaz) Ale nakonec jsme se rozhodli v Praze pobýt tři dny. Ty jsme chtěli strávit v ulicích Prahy, tak pro nás penzionek s wellness byl zbytečný (i když vypadal božsky). Dostali jsme tip na super ubytování, ještě ve skvělejším místě a za luxusní cenu. Bydleli jsme v Kapucínském klášteře –  který je vedle Lorety, tedy nedaleko Pražského hradu. Paráda, co? První jsem si říkala, klášter, hm, to bude zajímavé. Ale ubytování super, Platili jsme myslím 320 Kč za noc v dvojlůžáku. Cena je i nižší, když tam strávíš víc dní, nebo si vezmeš spacák (nebyl náš případ)

V areálu je dostupná velká kuchyňka, plně vybavená, i s posezením. Malinkou nevýhodou je, že je sociální zařízení na chodbě. Ale je fajn, že je jen pro jednu osobu a je tam vana! Takže jim bylo odpuštěno. Měli jsme docela štěstí, že jsme i tak narychlo dostali pokoj, jinak je tam vždy skoro plno.


Co jsme navštívili a doporučujeme dál:

Budu psát jen názvy míst, kolikrát název říká vše Náplavka, tu zmiňuji o kousek níž. Petřín, který je krásný jak ve dne, tak v noci, Strahovský klášter a pivovar, nejlepší a největší hračkářství na světě – odkaz, Lennonova zeď, Karlův most, Pražský hrad, Staromák, Václavák, Prodejna perníčků (Malá Strana), Obecní dům (překrásný dům), Malá Strana, Karlova náměstí, Smíchov, Riegrovy sady a Vojanovy sady (zjistili jsme, že jsme byly jen kousek vedle, ale prý jsou krásné),






Zoo Troja – obrovská zoo, se spoustou zvířat, nejvíc se nám líbili: lední medvědi, tygři, lvi, medvědi, lemuři, sloni a spoustu dalších. Hodně chci pochválit i nabídku občerstvení, Někde u bizonů jsem měla skvělý kuřecí steak s brambory, stánek navíc obsluhovala pár sympaťáků: D Dostaneš se do zoo metrem a hned od něj jede často bus.



Jídlo, kde jíst, pít:

Strahovský pivovar odkaz– Na doporučení mého bráchy (odborníka na pivo) jsme navštívili Strahovský pivovar nejen kvůli ochutnávce skvělého piva, ale i kvůli ochutnávce jejich jídelního lístku. Já jsem si dala akorát kvůli vedru cibulačku (výbornou, v krásném nádobí s pečivem), zato přítel si dal vepřovou panenku s brambory, který nejen vypadala dobře, ale hlavně prý skvěle chutnaly) Pivo je tu sice dražší, než je většina lidí zvyklá (ne kvůli turistům, ale kvůli kvalitě)

Náplavka odkaz, adresa – Jeden z tipů od holek z blogu ACOS, který jsme se rozhodli vyzkoušet. A byli jsme nadšení. Holky v jejich knížce doporučovali Náplavku kvůli pravidelným sobotním trhům navštívit. Když jsme dorazili na místo, nestačili jsme se divit. Tolik stánku! S jídlem! No paráda, nejraději bychom pobrali všechno. Najdeš zde asi fakt vše, na co si vzpomeneš. Domácí dortíky, spousta čerstvé ovoce a zeleniny, uzeniny, kávu, džemy, sýry, Matcha tea, mléčný výrobky a třeba i kokosovou vodu, kterou jsem okoštovala já, protože mě už delší dobu lákala. Navíc zde i zpívala krásná a talentovaná slečna s kapelou, jejichž hudba udělala tu správou atmosférou. Náplavka nás fakt učarovala.

U Houdků – Jak píšu níže, restaurace jsou v centru hodně drahé, docela zbytečně kolikrát, ale chápu je to byznys. S přítelem jsme se toulali směr Vojanovy/Riegrovy sady, který nás možná i kvůli horku nikterak neučarovaly, tak jsme hledali restauraci, kde se dobře najíme, ale nenecháme tam všechny peníze. Vybírali jsme, až jsme došli do restaurace U Houdků, kde se nám líbil jídelák (mně losos, mňam!) za dobrý ceny. Vzhled restaurace asi takový průměr, jídlo super a ceny běžné. Na oběd v Praze asi ideálka pro nás aspoň.

Obchody žabka – a spousta dalších večerek v Praze pro nás byly překvapení. Ne úplně ty obchody, i když jejich pobočky byly asi všude. Zarazila nás spíš otvíračka. Od 6 do 23 hodin. To u nás ve městě fakt není. Ale musím zas říct, že kdykoliv jsme tam k zavíračce šli, vždy jsme tam někoho potkali. Aspoň jsme nemuseli nikam do supermarketu, na který jsme stejně ani moc nenatrefili, krom velkých nákupních center, samozřejmě.

Angelato - Další tip od holek ACOS, který jsme vyzkoušeli. Byla jsem fakt zvědavá, protože už jen na videu, co holky kdysi natáčely z Angelata, vypadala zmrzka božsky. A taky božská byla! Cena odpovídala kvalitě a lepší kokosovou zmrzlinu a černý rybíz jsem asi nikde jinde neměla. Překvapilo mě, že nenabírají zmrzku klasicky, ale takovou špachtličkou. Ale i tak je zmrzliny dost. Všem doporučuju návštěvu.




Cat café – Kočičí kavárny miluju. Je to spojení dvou mých lásek. V Praze jsme navštívili jednu kočičí kavárničku, kde nás překvapil její chod. Při vstupu jsme byli obeznámeni s pravidly a hlavně s tím, že se za hodinku platí 98 Kč s tím, že si můžeme vzít kolik kávy, vody, čaje, muffinků, ořísků, brambůrek a bůhví čeho ještě všechno chceme. V kavárně je k dispozici několik místností, všude pobíhají, pospávají kočičky. Je zde možnost si zahrát společenský hry, které jsou tu volně k zapůjčení. Za nás super.

Havelská koruna – Jídelna v centru Prahy, kde se najíte fakt za lidový ceny, výběr veliký, typický český jídla a hlavně, normální porce, ne ty pidi Při vstupu dostanete lísteček, kam vám u různých okýnek, nebo jestli se tomu tak dá říct napíší, co jste si vzali a při odchodu až platíte u kasy.

Jídlo v centru – Asi nemusím psát, jak jsou ceny v centru Prahy nadsazené. Myslím si, že restaurace jsou fakt dělaný jen pro turisty, protože když jsme se dívali na ty ceny, to byla někde fakt síla. Přitom stačí buď znát ty dobrý podniky, nebo si prostě zajít do vedlejších uliček, kam tolik turistů nechodí.

Co nás zarazilo, postřehy z Prahy

Až si budete chtít koupit bonbony na váhu v Praze v spešl obchodě, kde je mraky nejrůznějších druhů cukrovinek (název už bohužel nevím, ale možná ho Pražáci znají, klidně piště do komentů) tak se první dívejte na cenu za 100/g, jinak se nebudete stačit divit, jako my. Chuťově super, ale skoro tři stovky za pytlíček bonbonů to fakt nestojí

Žebráci“ - Asi klasika v Praze. Zjistila jsem, že nejvíc vytáčející pro mě jsou ti, kteří jen leží/ pololeží na zemi a mají natažené ruce. Asi protože jsou efektivnější způsoby, jak si vydělat peníze? Co jsem se koukala, tak moc peněz v těch kelímcích neměli. Viděli jsme i některý nápaditý, tma oceňuju, že si dali aspoň práci s kostýmem, nápadem. Třeba týpek v Santa hadrech s kytarou. Vydělat si chtěli i pánové, co na sobě nosili hady – škrtiče. Za fotku s hadem, nebo jen za fotku hada chtěly nějaké ty drobné, Mně spíš přivodili infarkt, když se jeden za mnou s úsměvem chystal. Jako překonání fobie asi dobrý, pro milovníky taky, jinak ne, sorry. Bylo mi líto i těch hadů.

Další originální nápad na získání peněz a dětí :D :)

Tohle se dalo asi čekat, ale trošku mě zarazily suvenýry všude, naprosto. I kolikrát vedle sebe, nápis Prague všude a ty ceny, taky vtipné. Nejvíc jsem se smála u výrobků, kde bylo psáno, že jsou české a tradiční a vůbec k Česku nepatří. Třeba matrjošky.


Co se týče cestování, hodím sem malý tip nejen na cestování, ale i pro každodenní život. Aplikace Spendee – Užitečná aplikace, kam si můžeš zapisovat svoje útraty. Miluju na ní, že je tam milion kategorií, z kterých je možný si vybrat, za co jsme utratili (jídlo, píti, dárky, kosmetika, cestování) Dá se připojit i fotka, dát hashtag. Někdy je trochu nepříjemný vidět, kolik jsem toho zase utratila, každopádně se pak při cestování nedivím, kam ty peníze zase šly. A aspoň více přemýšlím, jestli danou věc fakt potřebuju. Většinou moc ne. Osobně jsem přišla na to, že nejlepší je investovat do zážitků, než do věcí.


To už je pro dnešek všechno, budu ráda, když si s článku něco odneseš, zkusíš doporučený místa, nebo si jen tak odpočineš u čtení článku. Myslím, že léto je ideální čas na vycestování a prozkoumání nových míst, jak v Česku, tak v zahraničí.

Budu vděčná, když mi napíšeš, jaký místa se ti líbí v Praze, nebo se podělíš s tipy na super místa, nejen v Praze

Krásný den a měj se hezky.

25 komentářů:

  1. Kokosovou vodu bych ráda zkusila :)

    OdpovědětVymazat
  2. V Praze je blaze, doma nejlépe.
    Opravdu ta kokosová voda zní zajímavě :)
    Ten Kapucínském klášter vypadá dosti zajímavě, a láká mě za zhlédnutí.
    Nejradši tam navštěvuji botanickou zahradu, kde je klídek a kousek přírody :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo :) U té botanické jsme též byli, vypadala moc hezky :)

      Vymazat
  3. Hezký článek, také doufám, že tohle léto ještě stihnu trochu vejletění po Praze a ne jenom nákupáky :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D i ty jsou potřeba, v těch obřích centrech se dá zasekat na dlouho :D

      Vymazat
  4. Milujem Prahu, najradšej chodím do zoo. Hlavne cez týždeň je tam pokojnejšie a varia tam super. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Těm " žebrákům", který tam popisuješ se říká "busketers" a jsou po celým světě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to věřím, já to ani nemyslela nějak zle, jen jsem ty pouliční "umělce" dalo k nim, i tam i píšu, že něktěří to měli hezký :)

      Vymazat
  6. juuu... do zoo a na Petřín se chci taky vydat. V PRaze jsem za celý svůj život byla dvakrát a pokaždé v zimě, což mi neumožnilo navštívit tyto dvě místa. Doufám, že mě to brzy výjde a užiju si to jako ty.
    www.skarkiska.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. takto detailne som v prahe ešte nikdy nebola... väčšinou ňou iba prechádzam, alebo sa zastavím na miestach, kde nakupujem materiál :).
    inak super článok, nabudúce určite vyskúšam aspoň nejaké to dobré jedlo, takže vďak za typy! :).

    KEJMY ♥.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se ti líbí a bude se ti možná hodit, o to mi jde :))

      Vymazat
  8. Ta Náplavka musí stát za to, básní o ní téměř každý. Jsem zvědavá jestli ji někdy navštívím já. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuju, super místo plné skvělého jídla a i hudby, když se poštěstí :)

      Vymazat
  9. Skvelý článok! V Prahe som bola len raz zo školy, ale určite sa tam chcem ešte pozrieť :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mo pěkný článek a krásné fotky :) V Praze jsem již několikrát byla, vždy na jednodenním výletě :) V ZOO Troja je opravdu krásně :) A láká mě vyzkoušet tu kočičí kavárnu, u nás totiž žádnou nemáme :) Hezký zbytek prázdnin :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Zoo je fakt moc hezká a velká :D i tobě!

      Vymazat
  11. Krásné fotky :), Praha je super! Ještě jste mohli na Vyšehrad,ten je taky fajn :) nebo do muzea Grevin,nebo na loď po Vltavě. Terijans.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) No, Vyšehrad jsme měli též v plánu, ale už nás tlačil čas a byli jsme unavení, tak třeba příště :) díky za tipy!

      Vymazat
  12. Super! Já vlastně ani nemám moc co dodat. Jen, že příště moc doporučuji Jiřího z Poděbrad. Farmářské trhy 3x nebo 4x týdně, neustále nějaká akce a v okolí boží obchůdky (korálky, malinké knihkupectví,...) a hlavně spousta jídla! (francouzská pekárna/kavárna, antonínovo pekařství, donutshop, cafefin (dražší), kebab (výbornej a levnej) a spousta dalšího) a krásnej kostel Nejsvětějšího srdce Páně. Miluju to tu :D A pěšky se dá dostat i na václavák (stále dolů) :)
    Děkuju za tip na kočičí kavárnu. Nějaké znám, ale tuhle ještě ne! A za tip na aplikaci!

    Gabux

    OdpovědětVymazat