čtvrtek 22. června 2017

Co pro mě znamená tanec? Radost, ženství, energie..



 
Zdoj Dance

Ahoj a doufám, že máš krásný den :) Dneska jsme se rozhodla sepsat článek o něčem, co mně poslední dobou neskutečně nabíjí. Je to tanec. Když si vzpomínám, vždycky jsem ráda tancovala, už jako malá, ale nikdy nějak závodně či tak.

 

Moje taneční "story"

Jako malá jsem chodila na tancování, který mě bavilo, ale bylo to TS, který šlo hodně po výsledcích. Už od mala jsem měla problém s pružností, nikdy jsem neudělala placku, rozštěp a tak. A to byl problém, protože to byl na soutěže požadavek. A tancovat jako jen tak, když ostatní soutěží, to jsem tehdy nechtěla. Myslím, že na ZŠ  jsem tancovala aerobic, ale to mi teda zpětně moc nešlo.

Na SŠ jsem chodila na zumbu, která je takovej sport/tanec, ale dle našeho mistra na taneční je to jen aerobic na latinu :D Ale bavilo mě to. Když ještě zůstanou na střední, tak jsem hodně milovala taneční. Už jen se oblíct do společenskej šatů, hezky se nalíčit, učesat (snad), zatančit si. Měla jsem štěstí na tanečního partnera, který měl tanec v těle, i v rukách, tak mě parádně vedl a naučil. Každý rok se těším, že půjdu aspoň na jeden ples, i když teda s dalšími roky to už trošku zapomínám (nečekaně) Nedávno mi od kamarádky přišla nabídka, že její známej možná bude pořádat mini soukromé tančení, tak by bylo supr si to před sezonou zopáknout. Co ty a taneční? :)

Pak asi pauza. Jednou jsem narazila online program, na seberozvoj, sebelásku, posílení sebevědomí. Teďkom to je tří týdenní program od Alice Kirš, ZDE je odkaz. Jsou to dobré tipy, je důležité si nad každým cvičení zapřemýšlet, ale hlavně - udělat. Zrovna kolem sebelásky jsou důležitější činy, než si načíst milion článků, vědět vše teoreticky, ale prakticky se toho moc nezmění (to je překvápko,co? :) Já jsem to tak chvilečku taky měla, už jsem nabyla snad dojmu, že "všechno" vím, ale jako ono nic. Pak jsem začala tipy, cviky aktivně praktikovat a výsledky ze začátku jsou hoodně rychle znatelné!

Jedním s tipem je i tanec. Tanec je něco neuvěřitelného pro naši psychiku, stejně jako jiný pohyb, ale skvěle působí ženy i na rozproudění ženské energie, radosti, smyslnosti. Ženská energie se soustředí hlavně v oblasti pánve, kterou při tanci rozpohybujeme, probudíme ji. Si možná říkáš, no, ale kde na to mám brát čas, že? Podle článku stačí 5 minutek denně. A to si najde každý. Tak schválně, malý úkol, aspoň jeden týden 5 minut tance dle libosti, klidně doma na oblíbenou hudbu. Je i skvělým pomocníkem na stres, takové to vypnutí, uvolnění se, nechat věcí dít se, neřešit tolik všechno. Není i na škodu zavřít oči, i v článku píši nekontrolovat pohyby, vše je ok, nesrovnat se, jak by to asi udělala Máňa od vedle, snad si rozumíme.

Dá se říct, že i díky tomuto programu, jsme začala více sledovat projekt Ženy ženám a tam jsem tehdy narazila na Flirt dance. Ano, čteš dobře. Je mi jasné, že hodně lidí nevím, co si pod tím přestavit a když koukne na YouTube, tak z toho není moudřejší, jako ne všechny videa jsou dobrým průvodcem tímto tancem. Ještě před lekcí jsem o Flirtu slyšela něco na netu, byla na zkušební hodině v Olomouci, kterou vedla skvělá Klára Slaninová.  Jsem moc ráda, že kamarádka se stala lektorkou Flirtu u nás ve městě a hodiny jsem si užívala. I před ty modřiny na kolenách každou lekci :D Ono to není jen o tanci, hned je o něco lepší kondička, větší pružnost těla. A nejlepší je vidět ty posuny, to je k nezaplacení!

Pro větší představu sem hodím nabídku na lekce, které jsme s kamarádkou společně daly dohromady, třebas to aspoň trošku pomůže.



,,Milé ženy,

když se řekne Flirt dance, tak následuje buď ticho, nebo spoustu zkreslených představ v podobě striptýzu, cvičení ve spodním prádle, házení podprsenkami, cvičení jen pro mladé, krásné, štíhlé, dokonalé a bůh ví co ještě. Ale opak je pravdou. Mít takové myšlenky je v pořádku.  Je to nové, neznámé, tak těžko říct, co si o tom vůbec myslet. Neumíte si představit, jak probíhá lekce? Že to nebude nic pro Vás?  O co tady tedy vlastně jde?

Jedná se o tanec, během kterého jste oblečené normálně do trička a legin, ne do podvazků a bůhví čeho dalšího J  Jde o to, najít v sobě krásnou ženu v jakémkoli věku a při jakékoli tělesné konstrukci. A dělat to kvůli sobě. Flirt dance není o exhibicionismu, o vystavování se ve vyzývavých polohách pro ostatní. Je to čas, který věnujete sama sobě. Čas, kterého je v dnešní době takový nedostatek, že se cítíme uhoněné. Cílem lekce tedy není zbavit vás svršků, ale zvýšit sebevědomí, naučit se vnímat svoje tělo, ukázat si, že každá jsme přitažlivá.

Hodina začíná rozcvičkou a protažením těla, poté následuje roztančení, výuka nových prvků a jejich spojení do krátkých choreografií. Závěr hodiny patří relaxaci a protažení. Flirt dance přestavuje spojení tance, tvarování postavy a upevňování pozitivního pohledu na sebe sama. Pořád ještě nemáš představu?"





A co tedy pro mně teda tanec znamená? Uvolnění, štěstí, svobodu, ženskost, radost, vyjádření se, pohyb, trpělivost, pravidelnost a vlastně mnohem více  :)

 Posílám ještě odkaz na článek 7 Thing That Dance Makes us Feel, doporučuju přečíst :)

Jak se ti dnešní, trochu netradiční, článek líbil? A co pro Tebe znamená tanec? :)

5 komentářů:

  1. Mně rodiče taneční nechtěli financovat a dodnes jim to vyčítám :D, jinak tanec naprosto zbožňuju, spíš takový ty spontánní pohyby na diskotéce, ale dokážu obdivovat i výkony ve Stardance :D.

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá moc hezky, ten flirt dance. :) Je super, že se něčemu takovému věnuješ. :)


    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
  3. tak to musí byť krásny koníček, ja netancujem takmer vôbec :D

    OdpovědětVymazat
  4. Hezky článek :) já jsem hodně tancovala jako malá a teď mi to docela chybí

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji moc za suprové psaní :) Já si vždycky tak ráda přečtu něco na vašem blogu o tanci. Kor teď k tomu tanci mám o něco blíž, protože jsem se přihlásila tady u nás v Olomouci do tanečních kurzů . Tak uvidím, co to dá a pak se třeba i časem ozvu :)

    OdpovědětVymazat