čtvrtek 29. září 2016

Droga jménem power jóga ♥



Stříška 

Zdravím všechny, dneska bych Vám chtěla představit jednu super aktivitu, která mě před pár měsíci nadchla a věřím, že může zaujmout více lidí, protože je to prostě super.

Power jóga? Co to jako je? A co tam jako děláte? To jsou asi nejčastější dotazy, když někomu řeknu, kam chodím. První, co mě vždy napadne je: ,,No, je to MAKAČKA" :D

Popravně není na to zas tak lehký odpovědět. Upřímně nejraději odkazuju na videa na youtube, kde si udělají obrázek sami. Jako například v tomhle videu.





Ve stručnosti se power jóga liší od té normální svoji dynamičností, delším setrváním v jedné poloze a polohy se samozřejmě střídají. Abych byla upřímná, setrvat v některé poloze jen několik sekund je docela těžký. Teda ze začátku určitě. Je celkově rychlejší a náročnější, než ta klasická


Jak jsem se k power joze dostala a moje zkušenosti?
Myslím, že mi o tomto cvičení řekla spolužačka na VŠ. Zaujalo mě to, protože jsem zase chtěla něco začít dělat. No, tělo už si říkalo o nějaký pravidelný pohyb. Googlila jsem a našla jsem v našem městě hodiny. Super! Ale chodit samotné se mi úplně nechtělo. Tak jsem "ukecala" kamarádku, která na to nakonec přikývla. Tak se šlo na to!

První hodina? Málem bylo po nás :D Ne, kecám, ale takhle náročné jsme to fakt nečekaly. Nejlepší bylo, kdy nám po první části, kdy jsme byly totálně mrtvé a koukaly na sebe, že jsme úplně hotové sdělila, jestli jsme už zahřáté, že to byl jen tak na začátek. Naštěstí další část byla alespoň pro nás mnohem lepší, byla zaměřená spíš na protahování a pružnost těla, což se hodí. Poslední částí byl odpočinek na zemi, který mi připomínal meditaci,práce s dechem a v neposlední řadě uvolnění a úžasný relax!

Lektor? My jsme měly na lektorku neskutečné štěstí, protože lepší lektorku jsem si snad ani nemohly přát, opravdu. Pozitivní, milá, vtipná, který naučí a ráda pomůže, když mám některá poloha úplně nejde. Pohodová a ráda říká, že je důležité poslouchat vlastní tělo a nikam ho netlačit, což je pravda. Takže když to shrnu, těšíme se nejen na cvičení, ale i na ní, nikoho jiného nechceme :D

Můj diář s tématikou jógy, Dostala jsem do dříve, než jsem s tímto vůbec začala, ale mám ho moc ráda, na každé stránce je jedno cvičení, píši si do něj i plánované hodiny power jógy :)

Tipy a co si vzít na lekci? Chtěla bych se podělit o pár tipů, které jsem nasbírala při cvičení.


  • leginy a pohodlné tílko/tričko, nejlépe funkční, pití  a samozřejmě peníze. Cena se pohybuje řekla bych všude tak od 70-100 Kč/lekce. Pro studenty se nabízí často slevy.

  • Je dobrý chodit pravidelně, my chodíme (snažíme se chodit) 1 x týdně, aby cvičení mělo cenu a cítily jsme určitý pokrok, Jde na těle hodně poznat, když s ním nepracujete a nevěnujete se mu, fakt :) Ale pokud si jen nechce je udržet "úroveň" je nezbytné cvičit i doma, protahovat se, zvyšovat ohebnost, jinak větší pokroky těžko poctíte.Ale to je jak s každým koníčkem :)


  • Dělat jen ty polohy, na které se cítíte, respektovat vlastní tělo a jeho momentální hranice.

  •  Nekoukat po ostatních, jak jim to jde/nejde, každý jsme jinde, cvičíme jinak dlouho. To nám říká i naše lektorka, ať se po ni nekoukáme když dělá ve svém věku "placku" až na zem. Ok, přiznávám, lehce mě to deprimuje :D


A co z toho? Úžasný pocit po cvičení, po určité době větší pružnost, lepší nálada. A vaše tělo vám poděkuje, že pro něho něco děláte.


Známe tohle cvičení? Co na to říkáte, láká vás to? :) Pokud jsem na něco zapomněla, nebo by vás něco zajímalo, klidně mi napište do komentářů. Pokud budu vědět, ráda odpovím.


10 komentářů:

  1. Ja jógu zbožňujem, zvykla som ju cvičiť v Prahe, aby som si udržala postavu a zároveň som si pri nej vždy oddýchla :) Článok ma bavil, pretože power jogu som predtým necvičila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jogu milujem, ale power jogu som ešte neskúšala. Niečo som o nej počula, ale zatiaľ som s ak nej nedostala :) Teraz však musím! :D :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  3. Jógu som cvičila 2 roky na strednej škole namiesto telesnej a mala som ju veľmi rada. Vždy som sa pri nej uvoľnila a nebolel ma potom chrbát :)
    Caroline

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď, taky se po cítím hodně uvolněně, miluju ten pocit po cvičení :))

      Vymazat
  4. Jógu chcem začať cvičiť aj ja! Čoraz viac ľudí ju cvičí a počujem na ňu len samé dobré ohlasy :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že o ní v poslední době taky víc a víc slyším :)

      Vymazat